Integritet eller makt?
Hur orienterar man sig bland alla motstridiga röster? Befinner vi oss, som en del menar, i en apokalyptisk situation där samhället är så fientligt inställt mot kristna värden att den enda realistiska utvägen för att inte bli komprometterad är att dra sig undan världen och skapa ett eget ”kristet” samhälle?
Det är sant att 300- och 400-talets ökeneremiter drog sig undan världen för att mer helhjärtat kunna leva evangeliet. Men benediktinmunken Christopher Jamison gör ett viktigt påpekande: vad dessa män och kvinnor flydde undan var inte ett sekulärt samhälle utan det kristna imperium som kejsar Konstantin var på väg att skapa. De ville forma gemenskaper där tron var ett val, inte något man ärvde.
”Jag ber inte att du ska ta dem ut ur världen, utan att du ska bevara dem för det onda”, säger Jesus i sin förbön för sina lärjungar genom alla tider. Utmaningen för den som söker en fruktbar livshållning i Kristi efterföljd är att vara en del av sin samtid utan att förfalla till vare sig överlägsenhet eller aningslöshet. Den som äger en kontemplativ blick ser på sin omvärld utan att förakta den, men också utan att förföras av den.
När Jesus uppmanar sina lärjungar att inte vara rädda, och tilltalar dem med orden ”du lilla hjord”, är det ett memento om att kyrkan inte finns i världen för att legitimera mänskliga hierarkier. Man behöver inte styra världen för att påverka den, eftersom den verkliga kampen är andlig – inte politisk, ekonomisk eller militär. Och i den kampen är integritet viktigare än makt.
– ur Vandring mot ljuset (finns att beställa hos Silentium Skrifter)