Sommarläsning (VII): Kupans ande
Lavendeldraget är snart över, det ger en ljus nästan mintsmakande honung. Efter att ha skattat ett par av mina bisamhällen tar jag fram en klassiker i ämnet: Råd och anvisningar i biskötsel av Alexander Lundgren. Boken utkom första gången 1922, och föreligger nu i nyutgåva från Joel Svenssons förlag i Skälderhus.
Ett bisamhälle är ett mikrokosmos, rikt på analogier, som inte upphör att fascinera. Varje samhälle består av tusentals individer – under högsommaren 30 000 till 40 000 individer i ett enda samhälle – och var och en vet sin uppgift. Men vem bestämmer i denna stora församling?
Alexander Lundgren citerar den belgiske diktaren Maurice Maeterlinck, som beskriver hur bestämmanderätten i bisamhället utövas av dess ”kollektivsjäl”, vad han kallar ”kupans ande”. Lundgren konstaterar:
Den är ingen enskild individ som härskar, varje bi känner instinktivt sin plikt och förrättar sina åligganden i enlighet med kön, livsfunktion, individ- och samhällsutveckling samt yttre existensvillkor. Vad som påskyndar eller hämmar samhällsutvecklingen är temperatur och dragförhållanden.
(Foto: Christina Halldorf)