Mindre lust att synda
När en ökenfader på 300-talet talar om vikten av att skaffa sig goda böcker och tillägger att ”bara genom att se på böckerna får man mindre lust att synda”, föregriper han de insikter som uttryckts av sentida typografer. Det handlar om sambandet mellan text och form, innehåll och yta. Medieforskaren McLuhans berömda sentens The media is the message, är i själva verket en inkarnatorisk tanke: människan har inte bara en kropp, hon är sin kropp. Detsamma kan sägas om boken.
Aningslösheten är dock monumental i detta avseende och man förskräcks över många av de ”barbariska alster”, med ett uttryck av Jan Tschichold, som i dag utkommer från förlagen. Här är det marknaden som styr oinskränkt, och det mot bakgrund av föreställningen att texten, det så kallade innehållet, är det alltigenom väsentliga. Att valet av papper, typsnitt, typografi, tryckets kvalitet, inbindningen, för att inte tala om bokens proportioner, skulle vara en lika väsentlig del av boken som själva texten, uppmärksammas av ytterst få. Det är gnosticismen som regerar.
När Jan Tschichold, av många ansedd som en av 1900-talets främsta typografer, talar om de olika faktorer som måste samverka för att resultatet skall bli en vacker bok, är han inte ute efter estetik för dess egen skull. Det handlar om ”hur en bok ter sig för oss när vi läser den”. Vi kanske inte alltid kan sätta fingret på vad det är som gör att vi återvänder till vissa böcker, men vid närmare eftertanke visar det sig oftare än vi anar vara det som hör till själva formen; inte minst harmoniska proportioner. Såsom en väl avvägd satsyta och generösa marginaler.
Kan sådant som förhållandet mellan sidans höjd och bredd, liksom marginalernas inbördes proportioner, bidra till att själen kommer till ro vid läsningen av en bok? I så fall är bokens yta en viktig del av dess ärende. Böcker med goda proportioner kan därmed tjäna som förebilder för ”vår desorienterade samtid”, menar Tschichold. Eller, mer direkt uttryckt, som hos vår vördade ökenfader: de ger oss mindre lust att synda.